Zespół policystycznych jajników (PCOS) to złożone zaburzenie endokrynologiczne, które dotyka 5–10% kobiet w wieku rozrodczym. Poza nieregularnymi miesiączkami hiperandrogenemią (podwyższonym stężeniem androgenów we krwi) i policystyczną morfologią jajników, PCOS jest silnie związany z otyłością ulokowaną w tułowiu (tłuszcz podskórny i wisceralny) [...]
Spożywanie suplementów diety w celu poprawy wydajności treningowej jest popularne wśród zarówno sportowców, jak i osób trenujących rekreacyjnie, a azotany (NO3-) z buraków są tutaj doskonałym przykładem. W wielu badaniach zaobserwowano, że suplementacja NO3− może poprawić siłę i moc mięśni oraz wydolność organizmu w różnego rodzaju aktywnościach. [...]
Dynia dostarcza nie tylko walorów smakowych, ale i wielu cennych wartości odżywczych. Wartościowy jest zarówno jej miąższ, jak i nasiona, czyli nic innego, jak powszechnie znane pestki dyni. To właśnie pestki dyni są jednym z najlepszych źródeł cynku. Czy warto włączyć pestki dyni do swojego menu? I co możemy zyskać spożywając je regularnie? [...]
Z upływem lat nasze ciało przestaje funkcjonować tak doskonale, jak działo się to, w młodości. Pojawiają się dolegliwości ze strony aparatu ruchowego, układu sercowo-naczyniowego, następuje powolny proces utraty tkanki mięśniowej, któremu często towarzyszy wzrost tkanki tłuszczowej. Więcej obowiązków! Choć pierwsza myśl może sugerować odwrotną [...]
Witamina K jest znana jako czynnik niezbędny do krzepnięcia krwi, czynnik protrombinowy. Najbardziej znanym antagonistą witaminy K jest warfaryna, niestety bywa nadużywana przez przedstawicieli rozmaitych dyscyplin sportowych, ponieważ jest reklamowana w internecie jako bezpieczna. W rzeczywistości jest to jeden z bardziej niebezpiecznych leków, [...]
Dane z National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES) z badania przeprowadzonego w USA latach 2003-2004 wskazują, że wśród dorosłych w wieku 20-39 lat 28,5% jest otyłych. W grupie wiekowej 40-59 lat problem otyłości dotyka ~37% osób, a w grupie powyżej 60 lat 31%. Otyłość zdefiniowano jako BMI wynoszące co najmniej 30. W kolejnych [...]
Cynk jest jednym z minerałów tzw. śladowych, którego potrzebujemy w niewielkich ilościach. Nie oznacza to jednak, że jest dla nas mało istotny. Wręcz przeciwnie, cynk bierze udział w wielu różnych reakcjach chemicznych, jakie zachodzą w naszym organizmie. Dzięki niemu szybciej goją się rany, wzmacnia się układ odpornościowy, występuje mniej [...]
Od dłuższego już czasu bardzo popularne jest publikowanie przez influencerów zakupów spożywczych, a dokładniej pisząc wklejanie zdjęcia tego, co znalazło się w ich koszyku. Znane osoby, w tym dietetycy, pokazują bez cenzury swoje wybory żywieniowe, zachęcając nie tylko do zdrowego odżywiania, ale także do tego, by dieta dostarczała choć trochę [...]
Największym zagrożeniem dla współczesnego człowieka wcale nie jest epidemia koronawirusa SARS-CoV-2, bo ona nie zabiła jeszcze tylu ludzi co np. epidemia grypy hiszpanki. Tam szacuje się, iż zmarło 30-50 x więcej osób, niż podczas obecnej pandemii. Niektórzy sugerują, iż ofiar mogło być nawet ~100 milionów. Oczywiście hiszpanka trwała dłużej, więc [...]
Jest witaminą rozpuszczalną w tłuszczach. Jeśli więc przyjmujesz witaminę D w postaci suplementacji, pamiętaj, aby spożyć ją po posiłku obfitującym w kwasy tłuszczowe - sądzę że 30 g będzie ich wystarczającą ilością. Dobrym pomysłem może być również spożywanie witaminy D łącznie z produktami nabiałowymi. Zawarty w nich wapń doskonale współgra z [...]
Sen jest "częścią" treningu. Powiem więcej - możesz mieć najlepszą dietę, świetny, progresywny trening, a wszystko zniweczy brak właściwej regeneracji. Mężczyźni w wieku 20-30 lat bardzo często poświęcają noce na alkohol, narkotyki, imprezy, co ma bardzo silny, negatywny wpływ na stężenie cukru we krwi w ciągu dnia, stężenie kortyzolu, hormonu [...]
Z wielu powodów redukcja tkanki tłuszczowej jest trudna. Pierwszą przyczyną niepowodzenia jest brak możliwości utrzymania narzuconego modelu dietetycznego, często ciało by mogło, ale umysł nie daje rady. Niestety, zarówno prowadzenie treningu, jak i utrzymywanie diety wymaga zaangażowania, cierpliwości i ponoszenia określonych wyrzeczeń. Drugi [...]
Wiele badań wskazuje, iż owoce mają znaczenie dla osób odchudzających się. Naukowcy sądzą, iż owoce przez zawartość błonnika, niską gęstość energetyczną, wpływ na zmniejszenie podaży energii, wydłużenie okresu sytości, wpływ na mikroflorę jelit, zawartość niezbędnych składników odżywczych lub inne nieznane mechanizmy, mogą mieć wpływ na [...]
Wykonując treningi siłowe skupiamy się głównie na budowaniu mięśni i zwiększaniu siły mięśni, ale mięśnie nie są jedynymi tkankami, na które wpływa trening siłowy. Trening siłowy wpływa również na kości i tkankę łączną. Dziś przyjrzymy się temu, w jaki sposób trening z obciążeniem wpływa na kości i tkankę łączną. Jak ciężkie muszą być treningi, [...]
Wstępne analizy sugerują, że nadwaga i otyłość wpływają na większe ryzyko zakażenia koronawirusem i cięższy przebieg choroby. U osób otyłych nieustannie mamy do czynienia z przewlekle toczącym się stanem zapalnym w organizmie, co przekłada się na obniżenie sprawności funkcjonowania układu odpornościowego. Osoby otyłe, u których wskaźnik masy [...]
Kreatyna jest „tylko” suplementem diety, jednak pod wieloma aspektami przypomina raczej lek, a nie produkt dostępny bez recepty. Do dzisiaj niektórzy opowiadają, że kreatyna jest „niebezpieczna dla nerek”. Tymczasem w dobrze kontrolowanych warunkach klinicznych, podawanie kreatyny nie tylko nie pogarszało, ale wręcz polepszało funkcjonowanie [...]
Cukrzyca typu 2 występuje częściej u osób z nadwagą lub otyłością, co nie jest zaskoczeniem. Im więcej jesz, im bardziej przybierasz na wadze, tym bardziej stajesz się oporny na insulinę, co ostatecznie prowadzi do rozwoju cukrzycy typu 2. Wysoka zawartość tkanki tłuszczowej zwiększa oporność na insulinę, szczególnie jeśli jesteś genetycznie [...]
W obliczu rosnącego problemu otyłości, zwłaszcza wśród osób w średnim wieku, istotne staje się zrozumienie i implementacja skutecznych metod zarządzania tą chorobą, jak i swoją wagą. Warto pomyśleć o tym jak najwcześniej. Dlaczego warto łączyć trening z odżywką białkową? Przed i po interwencji oceniano skład ciała i zachowania żywieniowe [...]
Białko jest silnym termogenikiem, posiada bardzo niską efektywną wartość energetyczną i wymaga masy energii, aby mogło być przyswojone przez organizm. To sprawia, iż nie da się utyć przy stosowaniu czystego białka np. serwatkowego, a osoby, które odżywiałyby się samym białkiem, znalazłyby się w śmiertelnym niebezpieczeństwie. Szczególnie ważne są [...]
Kolejne badania dowodzą, że codzienna aktywność obniża ryzyko raka, ataku serca, udaru mózgu (nawet u osób z nadwagą). Za aktywność rozumiemy każdą formę ruchu - chodzenie, bieganie, jazda na rowerze, wykonywanie codziennych czynności takich, jak sprzątanie, gotowanie, prasowanie itp. Bezczynność fizyczna jest równie śmiertelna, jak palenie [...]